IPA Radom na Święcie Gulaszu w Szolnok
W tym roku już po raz szesnasty w Szolnoku odbywał się znany i popularny na Węgrzech Festiwal Gulaszu, w którym od kilku lat uczestniczy również delegacja IPA Region Radom Tym razem nasz delegacja liczyła 16 osób. Na Węgry dotarliśmy w czwartek w późnych godzinach popołudniowych.
W Tiszaföldvár Josef z Julianą przywitał nas kolacją podczas której mogliśmy zasmakować potraw kuchni węgierskiej m.in. zupy gulaszowej, sałatki z papryki i kapusty kwaszonej. W piątek niespodzianka Zaraz po śniadaniu pojechaliśmy do Budapesztu. Na początek zwiedzanie muzeum Policji gdzie oglądaliśmy bardzo ciekawe eksponaty związane z historią węgierskiej policji, a także z codzienną pracą pionu kryminalnego. Następnie udaliśmy się do centrum miasta gdzie w nowoczesnym budynku swoją siedzibę ma Komenda Główna Węgierskiej Policji oraz Komenda Województwa Pest. Nasza delegacja została tam przyjęta przez Komendanta Województwa Pest brygadiera dr Istvána Mihály. Pan Komendant w krótkiej prezentacji przedstawił nam strukturę policji województwa Pest oraz problemy związane z codzienną służba węgierskich Policjantów. Pan Komendant ugościł radomską delegacje uroczystym obiadem. Zwiedzanie Budapesztu zaczęliśmy od parlamentu. Budynek Węgierskiego Parlamentu wielkością i konstrukcyjnym rozmachem przypomina gmach Parlamentu Pałac Westminsterski, zbudowany nad brzegiem Tamizy pół wieku wcześniej. Parlament miał stanowić symbol Wielkich Węgier, wówczas drugiej, najważniejszej części składowej monarchii austro – węgierskiej. Dziś okazały gmach nad Dunajem stanowi nie tylko siedzibę Węgierskiego Parlamentu, ale także miejsce przechowywania cennych insygniów królewskich, w tym korony św. Stefana, berła, jabłka i szczerbca, które mieliśmy okazję podziwiać. Na zwiedzanie miasta było już niewiele czasu. Krótka przejażdżka mostem łańcuchowym na drugą stronę Dunaju oraz malowniczymi ulicami Budapesztu i powrót do Tiszaföldvár. Musimy jeszcze tu przyjechać aby bliżej poznać wspaniałą węgierską stolicę. I wreszcie sobota dzień kulinarnych zmagań. Wcześnie rano pobudka i wyjazd do Szolnoku. Na miejscu zostaliśmy bardzo serdecznie i ciepło przyjęci przez członków Samorządu Polskiego w Szolnoku z paniami Krystyną Wieloch i Beatą Horgos na czele. W gotowaniu gulaszu uczestniczyli wszyscy członkowie radomskiej ekipy. Jedni obierali warzywa, inni kroili cebulę a nad gotującym się w kociołku gulaszem czuwali Mistrzowie Ceremonii Gotowania Gulaszu . Gulasz z dziczyzny wyszedł wspaniały. W konkursie Polonii drużyna IPA Region Radom zajęła pierwsze miejsce. Nasz gulasz smakował wszystkim wybornie . Zniknął z kociołka błyskawicznie i to było dla nas największym uznaniem. Następnego dnia trzeba było wracać do domu. Ale na pewno tu wrócimy. Jesteśmy zaproszeni na przyszły rok. Gorące podziękowania dla Panów Adama Michalczewskiego firma ITS Michalczewski, Wojciecha Włodarskiego z firmy DREWMET Wojciech Włodarski i Adama Jędrzejczyka z firmy EWMAJ za pomoc w w realizacji naszej wyprawy.
Tekst: Maciej Szlacheta
Foto: Zygmunt Kot, Maciej Szlacheta, Witold Baran, Jarosław Parzuchowski